21 Februari 2021

DE KEUZE VAN HET CHAMPAGNEGLAS

U weet waarschijnlijk hoezeer de vorm van het glas de perceptie van een drank kan beïnvloeden.

Als we het over Champagne hebben, is het heel belangrijk om het juiste glas te kiezen.

Tulp, fluit of coupe - welke is beter?

CHAMPAGNE COUPE

Een coupe heeft een brede, ondiepe kom en is het oudste van alle Champagneglazen. Heel populair in het begin van de 20e eeuw. Het wordt geassocieerd met bepaalde tijdperken en overdadige luxe: Zoals Great Gatsby of Beaumont party's van de jaren '60.

De Champagne coupe kwam in gebruik als het optimale Champagneglas vooral wanneer zoete Champagne werd gedronken.

De vorm van de coupe is zodanig, dat de zure componenten in de drank overheersen en voor de droge Champagne wijnen is dit niet nodig. Bovendien zorgt de ondiepe coupe ervoor dat de bubbels niet mooi in het glas bewegen en het grote contactoppervlak met de lucht leidt tot veel spatten in het gezicht en het sprankelijke Champagne effect  is daardoor snel uitgewerkt.  Wie zijn champagne graag  levendig drinkt, zal hem dus vrij snel uit het coupe moeten opdrinken.

Een coupe is dus geschikt voor gestileerde feestjes, maar niet de beste optie als je van de Champagne zelf echt wilt genieten.

CHAMPAGNE FLUTE

Een flute is een hoge, smalle kom op een lange of middellange steel. De fluit vorm is de meest populaire vorm voor Champagne. Als u van mousserende wijn houdt, krijgt u in zo'n glas slanke rijen belletjes, die uit de bodem en uit het oppervlak van de wanden opstijgen.

Vergeleken met een Champagne coupe presenteert de flute de mousserende wijn veel helderder, waardoor er meer belletjes ontstaan die naar het oppervlakte snellen en onze reukzin in werking zet. De lange steel is van essentieel belang, omdat u het glas hier met uw hand kunt vasthouden in plaats van dit op de kom te doen, zodat uw wijn niet te snel opwarmt en uw vingers het glas niet kunnen verontreinigen.

Tegelijkertijd stelt het kleine oppervlak van de wijn ons niet in staat om een groot aantal smaken te ontdekken en het bouquet van de drank volledig te onthullen. Voor jonge wijnen is dit geen probleem. Maar een rijpere, complexere wijn vraagt om een glas dat meer ruimte geeft om het ware karakter van een Champagne te tonen.

Een flute is ideaal voor de meeste moderne droge, mousserende wijnen zoals Prosecco, maar niet voor gerijpte Champagnes die meer ruimte nodig hebben om zich te kunnen uitdrukken.

CHAMPAGNE COUPE

Het elegante tulpglas is niet zo bekend als de Champagne coupe of flute, maar het heeft de echte kenner van Champagne veel meer te bieden!

Het tulpglas lijkt op een flute, maar heeft een grotere kom, die in het midden breder wordt en bovenaan wat spits toeloopt (zoals een ongeopende tulp knop). Het tulpvormige Champagneglas ondersteunt het actieve spel van de bubbels, maar de neus wordt er niet mee geraakt en de smaak gaat naar de juiste delen van de tong. Een bredere kom heeft het voordeel, dat de drank meer ruimte krijgt om zich te ontvouwen, waardoor meer smaken naar voren kunnen komen. Door de bovenkant smaller te maken, komen al die smaken samen in een boeket, dat wij bij elke slok met plezier inhaleren. Als u Champagne op het menu hebt staan, komen die in tulpglazen beter tot hun recht dan in de gebruikelijke flutes.

Het tulpglas is de perfecte keuze voor complexe en gerijpte Champagnes.

Of zelfs zo...

Als u een van de gelukkigen bent, die zich overgeeft aan Champagne rariteiten, probeer er dan van te genieten in een goed witte wijn glas. Zeldzame Champagne is een "complexe" wijn, die iets te tonen en iets te onthullen heeft en dat vereist meer ruimte. Serveer Champagne koud, maar niet ijskoud. De ideale temperatuur is 9°-10°C. Bewaar hem niet te lang in de koelkast, want dat beschadigt de wijn. Laat hem bij voorkeur afkoelen in een emmer die voor de helft gevuld is met ijs en water. Vul langzaam de fijne en elegante champagneglazen. Luister...Kijk...Ruik...Proef...en Proost!

Latest posts

De keuze van het champagneglas

De keuze van het champagneglas

U weet waarschijnlijk hoezeer de vorm van het glas de perceptie van een drank kan beïnvloeden. Als we het over Champagne hebben, is het heel belangrijk om... read more
Hoe wordt champagne gemaakt?

Hoe wordt champagne gemaakt?

Het Champagne-wijn bereidingsproces bestaat uit verschillende fasen. Alle wijnmakers in de Champagnestreek houden zich strikt aan deze productiemethode. read more
Interessante feiten over champagne

Interessante feiten over champagne

Elk jaar worden er in de wereld ongeveer 3 miljard glazen Champagne gedronken. Voordat Champagne een aristocratische drank werd, stond Champagne Wijn bekend... read more
Product added to wishlist

LEEFTIJD VALIDATIE

WELKOM

Om Champagne-Crand-Cru.NL te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.

Champagne-Crand-Cru.NL gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Hiermee kunnen wij en derde partijen onder andere advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.